Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlodavci

21. 11. 2007

Burunduk

Lidově nazývaný zemní veverka. Aktivní je ve dne. V přírodě zimují v norách vyhrabaných v zemi. Vydávají hvízdavé zvuky. Jsou velmi pohyblivé.
Terárium: co největší, aby měly dostatek pohybu - vitríny, voliéry (pro pár alespoň 150x80x150 cm), vhodné jsou i venkovní voliéry (kovové s betonovým dnem, aby se nepodhrabala), na dno písek, drenážní trubky sloužící jako umělé nory, kameny, pařezy, větve, budky, seno na pelíšek, napáječka
Potrava: obiloviny, olejnatá semena, oříšky, žaludy, větvičky s listy, pampelišky, ovoce, zelenina, hmyz, vařené hovězí maso, vařená vejce, tvaroh, tvrdý chléb, (zejména březím a kojícím samicím je třeba zvýšit přísun živočišných bílkovin a tvarohu)
Rozmnožování: pro rozmnožování je nutný zimní spánek, říje probíhá koncem zimy a na jaře, po páření samce od samice oddělíme; samice rodí jednou ročně (výjimečně 2krát) po 30-40 dnech březosti 5-10 mláďat, mláďata se rodí slepá a holá, z budek začínají vycházet ve 4-5 týdnech, odstavujeme je ve 2-3 měsících
Délka života: do 7 let

Činčila Pochází z vysokohorských oblastí And - Chile a Bolívie (kamenité, skalnaté svahy s řídkou vegetací). Velmi dobře šplhá a skáče. Aktivní je za soumraku a v noci. Jsou to milá a čistotná zvířátka, brzy zkrotnou a jsou milými společníky.
Terárium: nesnáší vysokou relativní vlhkost, proto je pro chov vhodnější klec než skleněné akvárium, minimální rozměry klece pro pár 100x50x100 cm, na dno lze umístit hobliny nebo písek, důležitá je i budka a miska s koupacím pískem, napáječka, větve, malé plošinky v různých výškách na skákání
Potrava: kvalitní luční seno, zrniny (asi kávová lžička na kus a den), malé množství zeleného krmení, ovoce, zeleniny a větvičky na okus; v přírodě se živí velmi chudou potravou a jakékoliv "přilepšování" krmné dávky může mít za následek vážné metabolické poruchy
Rozmnožování: říje se dostavuje v 4-5 týdenních cyklech po celý rok, chováme 1 samce se 1-2 samicemi, samice je březí 108-114 dnů, rodí 2xročně 2-4 mláďata, činčily se rodí plně vyvinuté - vidí, mají vyvinutý chrup a brzy běhají - po týdnu začínají přijímat pevnou stravu, odstavujeme je v 8 týdnech, pohlavní dospělost dosahují ve věku 6-7 měsíců
Délka života: v zajetí až 19 let

Křeček Je aktivní hlavně v noci. Při budování "ubytování" pro křečka musíte mít na paměti, že je velmi vynalézavý a má značnou sílu a lehce uteče. I ze skleněného akvária lehce po napáječce uprchne na noční dobrodružství. Dospělí jedinci jsou často navzájem nesnášenliví, chováme je proto odděleně. Pouze pro páření připouštíme samici k samci. Terárium často čistíme a odstraňujeme "nakřečkované" zásoby.
Terárium: minimum 40x25x25cm (shora uzavřené), hoblinová podestýlka, trochu sena pro stavbu hnízda, napáječka, dřevo na okus, domeček, kolotoč
Potrava: různá rostlinná potrava včetně trávy nebo sena, zelenina, ovoce, obilná zrna, slunečnicová semena (pozor na tloustnutí), maso, vejce na tvrdo, mouční červi
Rozmnožování: pohlavní dospělost ve věku 2-3 měsíců, březost 15-17 dnů, rodí průměrně 10 holých a slepých mláďat, mláďata začínají přijímat pevnou potravu již jednotýdenní, prohlédnou za 14 dnů, odstavit je lze ve věku 4-5 týdnů
Délka života: 2-3 roky

Křečík (džungarský, roborowského) Jsou poměrně nesnášenliví, chováme je v páru. Gravidní samice oddělujeme. Aktivní jsou hlavně v noci. V přírodě si vyhrabávají jednoduché nory. Při nadměrné péči (velké krmné dávky,
moc slunečnice,…) často trpí obezitou.
Terárium: rozměry minimálně 25x20x20cm, ideální 50x30x30cm. Důležitá je vyšší vrstva podestýlky (hobliny, dřevěná podestýlka), do které se rádi zahrabávají a také seno na stavbu hnízda. Nezapomeňte na napáječku, dřevo na okus a alespoň kolotoč na běhání.
Potrava: semena, zelené rostliny, hmyz, ovoce, zelenina, obiloviny, vařené maso, tvrdé pečivo, jenom příležitostně oříšky a slunečnicová semena. Živočišnou část potravy v případě nedostatku hmyzu lze nahradit i sušeným krmivem pro rybičky nebo granulemi pro psy.
Rozmnožování: V zajetí se rozmnožuje celoročně. Pohlavně dospělí jsou ve věku 4-6 měsíců. Březost trvá 3 týdny. Mláďata se rodí slepá a holá, většinou v počtu 6-12.
Délka života: 2-4 roky
Při nadměrné péči (velké krmné dávky,
mnoho slunečnice,…) často trpí obezitou.

Morče Patří k hlučným, družným a citlivým zvířatům.
Mohou se celý rok chovat v polovenkovních kotcích. Snášejí velmi dobře i teplotu kolem 15°C, nesmějí být vystavena průvanu, ale vyžadují dostatečný přívod čerstvého vzduchu. Chovat je lze stejně dobře v dřevěných králíkárnách i v místnostech v přízemních kotcích umístěných přímo na podlaze pokryté podestýlkou.
Terárium: velikost záleží na počtu chovaných zvířat, skupina 10ti dospělých jedinců potřebuje plochu dna alespoň 1m2, je-li určena k plemenitbě potřebuje prostor zhruba dvojnásobný, jako podestýlka je vhodná sláma, seno nebo hobliny
Potrava: morčata jsou vegetariáni, potřebují seno, vodu a přídavek vitaminu C (zvláště při nedostatku zeleného krmení), dietu doplňujeme zrním, zeleninou, ovocem, pampeliškami a suchým pečivem, potravu se snažíme podávat v krmítkách mimo kotec - protože morčata jsou nečistotná a potravu v miskách znehodnotí výkaly
Rozmnožování: samice pohlavně dospívají ve věku jednoho měsíce, samci až ve dvou měsících, chovné skupiny jsou ve složení jeden samec a 10-20 samic, březost trvá 9 týdnů, mláďata (2-4 výjimečně 6) se rodí osrstěná, vidí a jsou schopná požírat pevné krmivo již několik hodin po narození. Přesto jsou po nějakou dobu závislá na mateřském mléce a je-li jim to umožněno sají až několik týdnů. Odstavit je lze již ve 3 týdnech věku.
Délka života: 5-7 let

Myš bodlinatá

Terárium: minimum 40x25x15cm (shora uzavřené), vyšší hoblinová (dřevěná) podestýlka, napáječka
Potrava: suché pečivo, obilí, slunečnicová semena, naklíčené obilí, zelenina, ovoce, pampelišky, příležitostně živočišnou potravu (gammarus, hmyz, psí granule…)
Rozmnožování: pohlavní dospělost ve věku 3 měsíce, chovné skupiny jsou v poměru 1 samec na 4-5 samic, březost trvá 3 týdny, mláďata (8-9) se rodí slepá a holá. 12.den věku jsou již celá porostlá srstí, oči otevírají 18.den. Odstavit je lze ve věku 6 týdnů.
Délka života: 2 roky

Osmák Degu Pochází z Chile, kde bydlí v buši, ale i v zahradách. Jsou aktivní ve dne i v noci, žijí v koloniích.
V zajetí je lépe je chovat v páru, nebo jednoho samce se dvěma samicemi. Hrabou si nory, rádi a často lezou na keře a stromy kde někdy i přenocují.
Terárium: minimální rozměry 80x60x50cm, ideální 120x60x60cm s podestýlkou z hoblin nebo písku. Ideální je vyšší terárium s kmenem na šplhání. Rádi se "koupou" v písku a potřebují také domeček - dřevěný brzy rozhryžou, je možné jim nachystat úkryt z keramiky nebo cihel, napáječku
Potrava: pouze rostlinná, cibule, pórek, hlízy, větve (lípa, javor, dub,…) i jejich semena a plody, ovoce, zelenina, seno (musí být k dispozici celodenně), obilí, ořechy podáváme i se skořápkou
Rozmnožování: pohlavně dospívají někdy již ve 3 měsících do chovu je ale zařazujeme až v 8-10 měsících. Březost trvá 3 měsíce.
Rodí několikrát za rok 2-10 mláďat, která jsou již osrstěná a vidí. Odstavit je lze v 5-6 týdnu věku. V době odchovu mláďat je lepší samce oddělit.
Délka života: 5 - 10 let

Pískomil Má delší osrstěný ocas, aktivní je ve dne i v noci. Jedinci stejného pohlaví se mezi sebou nesnášejí, proto je chováme v párech. V přírodě si vyhrabávají systém chodeb a hnízdní i zásobní komory. Nejšťastnější budou pokud jim tuto možnost nabídnete i v teráriu u Vás doma.
Terárium: minimální rozměry 50x40x40 cm, ideální 100x60x50 cm s vrstvou písku nebo hoblin a senem na stavbu hnízda. Potřebují také dřevo na hlodání a malou napáječku.
Potrava: zelené rostliny, semena, zelenina, obilí, proso, slunečnice, kukuřice,…větve, tvrdé pečivo, občas i hmyz
Rozmnožování: Pohlavně dospívají v prvním roce života. Samice může být březí několikrát za rok. Po měsíci gravidity se rodí 2-8 holých a slepých mláďat. Oči otevírají za 15-19 dní, mléko sají asi 6 týdnů.
Délka života: 2-4 roky

Potkan

Potkani jsou náročnější na podíl živočišné bílkoviny v potravě než myši.
Při jejich nedostatku se vyskytuje kanibalismus. Vyšlechtěna byla řada barevných forem.
Terárium: minimum 40x25x25cm (shora uzavřené), hoblinová podestýlka, napáječka
Potrava: zrní, zelenina, ovoce, pampeliška, občas maso, hmyz, tvrdé pečivo
Rozmnožování: pohlavní dospělost ve dvou měsících věku. Lze je chovat ve skupinách se samcem (na jednoho samce 3-4 samice). Březost trvá 3 týdny, počet mláďat může být značný, někdy i přes 15. Dobře živená a vyvinutá mláďata lze odstavit již po 25 dnech.
Délka života: 2-3 roky

Na některých našich prodejnách máme i tzv. potkany DUMBO, kteří jsou typičtí zvláštním tvarem a postavením uší. Uši by měly být nasazeny co nejníže na hlavě a jsou velké. Zabarvení a typ srsti bývá i u Dumbo potkanů různé - existují mezi nimi i bezsrsté varianty.

Sysel Richardsonův

Způsob života
Sysel richardsonův (SR) obývá prérie od severu USA po Kanadu. Samičky zakládají nory, které obývají po celý život. I když žijí ve velkých skupinách, každá samička má vlastní noru, kterou před ostatními samicemi hájí. Samečci jsou v blízkosti jejich nor trpěni pouze v období říje. Po porodu mláďat odeženou samice samce, kteří se druží ve skupinách samců.

Během zimního období spí zimním spánkem, který u dospělých zvířat trvá 6-7 měsíců, u mláďat o něco míň. Ke konci zimního spánku se probouzí a žerou zásoby nasbírané do komůrek na spaní.

Chov
SR jsou aktivní zvířátka, která ráda hrabou, na což bychom měli při chovu brát zřetel. Velikost bydlení by měla být minimálně 200x100x80 cm, s podestýlkou k hrabání vysokou alespoň 25 cm. Osvědčený je mix z písku a rašeliny, ale vhodná je i mulčovací kůra, především borovice nebo pinie, která dobře absorbuje pachy a není nutná tak častá výměna podestýlky Protože je moč těchto zvířátek silně cítit, je výhodou každá podestýlka dobře pohlcující pachy. K vystlání nory jim bude stačit seno,sláma, buničina.

Protože především samičky jsou velmi teritoriální je lepší chovat je v páru. Vícečetné skupiny je vhodné chovat ve velkém výběhu, kde mají zvířata možnost lepšího útočiště. Důležité je zajistit každému zvířeti takové útočiště - hliněné květináče, dřevěné domečky. Při větším počtu by mělo být víc samic než samečků. Protože ti nejsou tak teritoriální, je možné chovat větší skupinu samců, aniž by muselo docházet k útokům. Je-li samice březí doporučuje se samce oddělit, aby je samice nenapadly.

Potrava
Syslové žerou téměř vše, co jim nabídnete, čímž tíhnou k tloustnutí, proto je nutné krmivo dobře vybírat a váhu hlídat. Je možné podávat žrádlo pro činčily, seno, ovoce, zeleninu. Jednou týdně živočišnou bílkovinu (moučné červy ). Zelené jako pampelišky, jetel… doplňují základní potravu.

Odchov
Odchov SR se daří jen zřídka, zimní spánek je zřejmě důležitým klíčem k úspěchu, což bohužel v domácím chovu není jednoduché.

Tarbík Malý hlodavec žijící převážně v suchých oblastech - pouště, polopouště a stepi. Utvářením těla a pohybem připomíná klokana. Dlouhý ocas na konci opatřený štětkou chlupů slouží jako kormidlo při dlouhých skocích. Aktivní je za soumraku a v noci. Žije v malých koloniích. Má malou potřebu vody. V zajetí jsou klidní, přítulní a zvědaví a často aktivní i přes den.
Terárium: větší pouštní terárium minimálně 15x80x60cm, s jemným (neprašným) nejlépe říčním pískem o vrstvě 2-3cm, úkryty (budky, kameny), seno na pelíšek
Potrava: směs drobných semen (lesknice, proso, travní, salátové nebo špenátové semínko,…), obiloviny (oves, ječmen, pšenice, pohanka,…) občas i olejniny (len, slunečnice, řepka), semena plevelů, seno, zelené části rostlin a větvičky, zelenina, ovoce a v menší míře i hmyz. Při šťavnatém krmení není nutná voda na pití.
Rozmnožování: březost trvá 25 dní,
rodí 2-4 mláďata
Délka života: v zajetí 5-6 let

Králík Jsou nenáročná zvířata s milou povahou. Králík je přizpůsobený k velkému rozpětí teplot. I zakrslé králíčky lze chovat celoročně venku. Vadí jim pouze průvan nebo přehřátí. Požíráním vlastního trusu - koprofágií získávají vitaminy skupiny B.
Nezapomeňte králíka vakcinovat proti moru a myxomatóze. Tyto nemoci přenáší hmyz - proto se může nakazit i králík celoročně chovaný v bytě.
Terárium: minimum 60x60x55cm, podestýlka sláma, seno, hobliny, jesle pro seno, napáječka, miska na zrní
Potrava: obiloviny, seno, zelené rostliny, trávy, suché pečivo, kukuřice, zelenina
Rozmnožování: pohlavně dospívají ve věku 3-6 měsíců, při páření přenášíme samici k samci. Březost trvá přibližně 31 dnů (29-34 den po připuštění). Samice rodí průměrně 6 holých a slepých mláďat. Odstavujeme ve věku 5-6 týdnů.
Délka života: 5 let